Metode de instruire on-line
„Instruirea online” este un termen autoexplicativ referindu-se la faptul că învățarea se realizează prin tehnologie, utilizandu-se mediul online. Aceasta poate avea loc prin intermediul unui instructor sau al unui profesor ce creează conținutul învățării și apoi îl împărtășește cu un grup de studenți care îl accesează folosindu-se de internet. Astfel permite profesorilor să transmită mesajul în mod constant publicului țintă. Toti studenti pot beneficia in acest fel de același tip de predare și de aceleași informații simultan.
Învățarea electronică este o metodă care implică utilizarea internetului pentru a crea programe care pot include învățare la distanță, clase virtuale, utilizarea videoclipurilor, simulări și acces la diferite portale. Există trei aspecte caracteristice ale acestei metode: 1. Învățarea electronică se bazează pe posibilitatea livrării, partajării și actualizării continue a informațiilor și instrucțiunilor în format electronic: 2. Cursul este oferit prin computer și conexiune la internet; 3. Metodă este centrată pe soluții de învățare care depășesc metodele tradiționale de predare, pentru a include informații și instrumente care să permită îmbunătățire și performanță.
Caracteristicile învățării electronice sunt reprezentate de: colaborare și partajare între participanți, legături pentru accesul la resurse, autocontrol al cursantului, furnizarea de materiale și informații prin mijloace electronice, management și monitorizare a învățării. Sistemul oferă nu numai conținut de instruire multimedia (teste, video, grafică, sunete), ci le permite cursanților să controleze ceea ce învață, viteză de avansare, oportunitățile de punere în practică și chiar momentele dedicate studierii, colaborarea și interacțiunea între ei și profesori dar și găsirea de legături cu alte resurse de învățare, cum ar fi materiale de referință, site-uri web și alte programe de formare.
Metodă de învățare online este potrivită pentru toată lumea. Revoluția digitală a adus schimbări semnificative în modul în care conținutul este accesibil, consumat, discutat și distribuit. În funcție de disponibilitatea și confortul lor, oamenii au posibilitatea să aleagă momentul în care să învețe în funcție de timpul de are dispun.
Lecțiile pot fi repetate de nenumărate ori. Spre deosebire de predarea în clasă, în învățarea online conținutul poate fi accesat de un număr nelimitat de ori. Acest lucru este necesar mai ales atunci când poate apărea o situație neașteptată care să nu ne permită să ajungem la cursuri.
Unul dintre avantajele principale ale învățării online este că asigură sincronizarea cu un conținut actualizat constant. În plus, în eLearning, cuprinsul poate crește sau scadea la scară în funcție de nevoile și disponibilitatea celor care îl utilizează.
Comparativ cu metodă tradițională de predare în clasă, această metodă are cicluri relativ rapide de transmitere a informațiilor. Acest lucru indică faptul că timpul necesar pentru a învăța este redus la 25% din ceea ce este necesar în învățarea tradițională. Câteva dintre motive ar fi următoarele: lecțiile încep repede și se finalizează într-o singură sesiune de învățare. În acest fel, programele pot fi implementate cu ușurință în câteva săptămâni sau uneori chiar în zile. Elevii își pot defini propria viteză de învățare în loc să urmeze viteză întregului grup. Studenții pot alege să studieze domenii specifice și relevante ale materialului de învățare fără a se concentra pe fiecare arie tematică.
Principalul avantaj al învățării electronice este că stimulează învățarea prin mijloace precum videoclipuri, grafică, sunete și texte. De asemenea, este necesar ca elevii să participe activ, să desfășoare activități practice și să interacționeze cu ceilalți. În plus, permite reducerea costurilor și a timpului, făcând posibilă și instruirea la distanțe îndepărtate geografic.
Mediul electronic are o influență pozitivă asupra studenților deoarece face mai ușoară înțelegerea subiectelor și curricumului. Astfel pot există rezultate mai bune la certificări, teste sau alte tipuri de evaluări. Oferă o mai mare capacitate de a învăța și implementa noi procese sau cunoștințe la un viitor loc de muncă ajutând la păstrarea informațiilor pentru mai mult timp.
Ne este pus la dispoziție și modelul m-learning care se referă la învățarea mobilă. Această perspectivă teoretică, oferă noi posibilităţi de a integra experienţe de învăţare din interiorul clasei, dar şi din afară acesteia:
• Cuprinde activităţi de învăţare formale şi informale.
• Include activităţi de învăţare personală şi socială.
• Depăşeşte constrângerile temporale.
• Depăşeşte constrângerile spaţiale.
• Acces universal la resurse pentru învăţare.
• Include învăţarea în lumea reală, dar şi în cea virtuală.
• Presupune utilizarea combinată a mai multor tipuri de dispozitive tehnologice.
• Comutare neîntreruptă între sarcini de învăţare multiple.
• Învăţarea presupune o sinteză de cunoştinţe (anterioare, noi, învăţare multidisciplinară).
• Cuprinde multiple modele pedagogice sau de învăţare prin activitate (facilitate de profesori).
Mediul online ne pune la dispoziție numeroase resurse ce facilitează acumularea cunoștințelor: manuale electronice, videoclipuri, cursuri înregistrate, materiale audio, teste, forumuri de discuții interactive, sesiuni de întrebări și răspunsuri live și chiar interviuri.
Tehnologia permite profesorilor să se folosească de mediul online pentru a pune la dispoziti informațiile necesare într-un mod cât mai plăcut pentru ei cât și pentru studenți. Astfel că există mai multe platforme ce susțîn învățarea online. Una dintre ele este Moodle, unul dintre cele mai populare și complet gratuite sisteme de gestionare a învățării. Este condus de o comunitate globală de profesori, administratori și studenți. Este un sistem integrat capabil să creeze medii de învățare personalizate. Acesta oferă diverse panouri din care se pot descarcă documente, verifică activitățile studentului în legătură cu acel curs și primi suport multimedia. De asemenea, se pot crea cursuri optimizate pentru mobil și integra funcții
Învățarea online este o modalitate extrem de plină de satisfacție de a obține o serie de calificări - există opțiuni online pentru orice, de la certificate la doctorat. Educația virtuală este acum o modalitate respectată de a obține o calificare recunoscută. În zilele noastre există cursuri disponibile în aproape fiecare disciplină și calendare flexibile care se potrivesc aproape tuturor programelor, studenții apelând din ce în ce mai mult la învățarea online că o alternativă viabilă la studiul în campus..
Surse/Bibliografie:
3. Ceobanu Ciprian, (2016) Învăţarea în mediul virtual. Ghid de utilizare a calculatorului în
educaţie, Polirom, Iași
Comentarii
Trimiteți un comentariu